Akce – hotovo – odměna aneb Jak na prokrastinaci

prokrastinace-clanek-maja-bourkova.png

V mini anketě na Facebooku jednoznačně zvítězilo téma Mám toho moc a místo akce prokrastinuji.

Jaké mohou být důvody tohoto zdánlivě nelogického počínání? Za prokrastinací se velmi často skrývají různé obavy. Je to strach, jestli zvládnu svůj úkol dostatečně dobře? Bojím se, co dalšího se na mě navalí, když udělám první krok? Čeká mě nepříjemné setkání s klientem nebo nucená spolupráce s kolegou, který mě nebere? A jaké příležitosti mi přinese zjištění, co mě doopravdy brzdí?

 

clanek naporcuj slona

Udělejte si pořádek

Nejprve si posvítíme na to, co všechno před sebou vlastně hrnete. Co z toho hoří, co má jakou náročnost, co je možné delegovat… prostě – roztřiďte si ten velký binec pod kobercem na několik přehlednějších a hlavně menších hromádek.

Co lze delegovat, obratem zadejte (schválně nepíšu přesuňte) kompetentní osobě. A – nechte ji to udělat 😊.

Běžte do akce

Pak „snězte žábu“. Ne, nebojte se, nejedná se o žádný šamanský trik s halucinogenním jedem, který jakoby kouzlem zařídí, že se uděje vše co má. Bez pachuti v ústech splňte jeden úkol z hromádky Hoří, do kterého se vám chce ze všeho nejméně.

Proč začínat zrovna tím nejhorším? Protože ten blažený POCIT HOTOVO, odfrknutí si nad tím, co jste odkládali možná i týdny, ten opravdu stojí za to.

Odměňte se

Zvládli jste? Máte první věc z krku? Paráda! Teď je čas na odměnu. Odměňte se za hotové dílo.

Tento bod je důležitý. Nepřeskakujte jej, nenechávejte na jindy. Podařila se vám velká věc – zasloužíte si pochvalu.

A pak znovu…

Když se teď podíváte na zbývající seznam hořáků, co vám běží hlavou? Podívejte se na zbylé body optikou Zvládnu – hotovo – odměna. A co je důležité – nechtějte pofackovat vše najednou. Zahltíte se a snadno znovu propadnete pocitu, že ten seznam nebude mít nikdy konec.

Místo hysterického odhrnování sněhu kartáčkem na zuby si rozplánujte den na menší jednotky. Např. 40 minut soustředěné, vědomé práce bez vyrušování + pauza s odměnou za hotovou práci. Nepřetahujte jeden dílek déle než 2 hodiny. Protáhněte se, obnovte kyslík, dolijte vodu do sklenice.

Otrava nebo dobrodružství?

Realizaci dalšího úkolu na seznamu pojměte jako hru – co všechno můžete při jeho plnění objevit, prozkoumat, naučit se? Buďte jako hravý prvňáček, který se učí psát: žádná pruda, matlat cosi do sešitu a toužit po přestávce, ba ne. Když se naučím tyhle kouzelné kličky, otevírá se přede mnou svět nekonečných možností.

Můžu konečně napsat dopis Aničce z první lavice, po které pokukuju už od školky. Můžu si konečně dočíst tu napínavou knížku, kterou jsme rozečetli s tátou a jejíž pokračování je závislé na tom, s jakou náladou přijde z práce. Můžu si poznamenat, co všechno chci zažít o prázdninách. Můžu sám zjistit, kterým směrem jede ten správný vlak k babičce.

Co všechno můžete zažít při plnění svého úkolu? Kam vás jeho realizace může posunout?

Drobné radosti

A opět – nezapomeňte na odměnu. Pokud si říkáte, že vás žádná nikdy nenapadá, udělejte si na pracovní stůl tahák. Pak si stačí jen vybrat a UŽÍT SI TO.

Pár tipů pro rychlé odměny:

  • uvařit si lahodný čaj nebo dobré kafe
  • posedět si na chvíli na balkoně, terase, u okna, a jen tak pozorovat mraky
  • pustit si oblíbenou písničku
  • zatančit si na oblíbenou písničku
  • zobnout něco dobrého
  • vybarvit si políčko v omalovánce
  • prolistovat si dlouho odkládaný časopis
  • pořídit si lístek na koncert, do kina, na divadelní představení

Užijte si proces

Kombinací zvídavosti a hravosti spolu se skvělým pocitem z hotového a odměněného dosáhnete větší lehkosti. Seznam na to-do listu vám už nebude vyvolávat křeč v lýtku, ale spíš pocity podobné přípravě na dobrodružství: Co si sbalit s sebou? Jak se připravit na tygra? Chci ho zastřelit, utéct před ním, nebo se raději skamarádíme? Co všechno cestou uvidím a zažiju? Co si z výpravy dovezu domů?

 

clanek-prilezitosti-maja-bourkova

 

Na začátku možná byla tma

Odpověděli jste si na otázky na začátku článku? Objevili jste, co stojí v pozadí vaší obrovské nechuti začít? Jedna věc je krok za krokem zdolat nastřádanou horu povinností, ovšem temného stínu se tím jen tak nezbavíte.

Je-li za vaší prokrastinací strach (ze selhání, z klientů, z blízké osoby, z pocitu nedostatečnosti), je vhodné se nejprve podívat na zoubek těmto překážkám. A dovolit jim, aby se z nich staly příležitosti.

Přijmout zodpovědnost za svůj život

Jeden můj klient bojoval ve svých 40 letech s dětským nastavením „Mlč a poslouchej„. Na pozici vedoucího pobočky se tento hluboko zarytý vzorec příliš nehodil. Mimo jiné způsoboval jeho nechuť řešit konfliktní situace mezi kolegy, o řešení reklamací a stížností zákazníků ani nemluvě. Na stole se mu rychle vršila hora nevyřízených dokumentů.

Jakmile objevil a pochopil, co mu vlastně stojí v cestě a co mu brání být rozhodným mužem na pravém místě, společně jsme transformovali jeho nastavení z dětství a z poslušného kluka bez nároku na vlastní názor a hlas postupně vyrostl muž, pevně stojící ve své síle. Dovolil si přijmout zodpovědnost sám za sebe, dovolil si uvidět svoje reálné talenty, schopnosti a možnosti a uvést je na světlo.

 

Dovolte si pustit se do akce. Vyhrňte si rukávy, roztřiďte hromádky a dopřejte si odměnu za hotové dílo.
Potřebujete pomoci se zdoláním překážek nebo stínů za zády? Pojďme si o tom spolu popovídat.

 

Napadlo vás něco k příběhu? 

napište mi

Nebo se přihlaste k odběru novinek